NEMANJA MATIĆ, NEMANJA VIDIĆ, ANGELINA TOPIĆ, DEJAN DOMAŠEVIĆ I VLADIMIR RADMANOVIĆ UZ SIMOVCE

Ceremonija svečanog otvaranja 10. sezone Dunav osiguranje Sportskih igara mladih u Srbiji, održana je 16. juna u Beogradu. U Sportskom centru „Voždovac“, u prisustvu velikog broja dece i prijatelja Igara, zapaljen je plamen prijateljstva.

NEMANJA MATIĆ, NEMANJA VIDIĆ, ANGELINA TOPIĆ, DEJAN DOMAŠEVIĆ I VLADIMIR RADMANOVIĆ UZ SIMOVCE

pet, 16. juni 2023.


Svečano otvorena 10. sezona u Srbiji

Ceremonija svečanog otvaranja Dunav osiguranje Sportskih igara mladih u Srbiji, održana je 16. juna u Beogradu. U Sportskom centru „Voždovac“, u prisustvu velikog broja dece i prijatelja Igara, zapaljen je plamen prijateljstva.

Svečanosti su prisustvovale brojne ličnosti iz javnog, sportskog i kulturnog života i predstavnici pula sponzora Dunav osiguranje Sportskih igara mladih. Posebnu podršku Igrama su pružili ministar sporta u Vladi RS Zoran Gajić, šef Delegacije EU u Srbiji NJ.E. Emanuel Žiofre, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, a oduševljenje kod dece izazvalo je prisustvo ambasadora Sportskih igara mladih Nemanje Matića, kao i prijatelja Igara Nemanje Vidića, Dejana Tomaševića, Vladimira Radmanovića i Dragutina Topića.

Čast da ponese baklju prijateljstva imala je najveća nada naše atletike Angelina Topić koja je deci poručila da nikada ne odustaju od svojih snova i da veruju u svoje mogućnosti.

 Deci se prvo obratio osnivač i predsednik Sportskih igara mladih Zdravko Marić:

- Presrećan sam slikom koju danas iz Beograda šaljemo u region. Hvala vam deco što nam verujete i što nam iz godine u godinu u sve većem broju ukazujete poverenju. Posebno bih se zahvalio i dvojici Nemanja, našem SIM ambasadoru Nemanji Matiću i Nemanji Vidiću za svaki dečiji osmeh koji su danas izmamili. Hvala Dejanu Tomaševiću koji je veliki prijatelj Igara. Vladi Radmanoviću bih poželeo dobrodošlicu u SIM porodicu. I naravno, hvala na podršci Vladi Republike Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću na podršci svih ovih 10 godina. Hvala deci Beograda i gradu Beogradu na ovom prelepom događaju.

Ministar sporta Zoran Gajić je u svom obraćanju pomenuo i slogan ovogodišnje kampanje Dunav osiguranje Sportskih igara mladih „Pružam ruku, ne podmećem nogu“:

- Pre svega čestitam vama deco, čestitam i organizatorima na ovom sjajnom događaju. Mi ne samo da vam pružamo ruku, mi širimo ruke i prihvatamo vas u zagrljaj. Pozivam sve ljude koji žele dobro da koriste sport kao nešto što će vaspitati mlade ljude da na sportskom borilištu pokažu sve dobre osobine koje fizičko vežbanje daje. To je pre svega tolerancija i poštovanje protivnika

Zadovoljstvo atmosferom koju su napravili Simovci iz Beograda nije krio ni predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević koji je istakao da je reč o jednom dobrom projektu koji pre svega služi povezivanju mladih iz država bivše Jugoslavije.

– Ovo su jubilarne, desete po redu „Sportske igre mladih” u kojima učestvuju mladi iz regiona. Drago mi je što smo danas iz Beograda poslali jednu divnu sliku u svet i verujem da je ovo izvanredan način da mladi putem sporta i druženja nauče da poštuju različitosti, da žive jedni sa drugima. Ovo je veliki zalog za njihovu zajedničku i bolju budućnost.

Predsednik gradskog parlamenta je naglasio da Grad Beograd kroz Sportski savez i Sekretarijat za sport i omladinu organizaciono i finansijski podržava ovu značajnu manifestaciju, te da će to nastaviti i u budućnosti.

Delegacija EU u Srbiji podržala je održavanje ove manifestacije u okviru kampanje „EU za tebe“. Šef delegacije nj.e. Emanuel Žiofre u svom obraćanju je čestitao timu Dunav osiguranje Sportskih igara mladih na prelepom događaju, ali i na ideji promocije pozitivnih društvenih vrednosti:

- Bavljenje sportom je upravo ono što nam omogućava da budemo otvoreni i brižni. Sport pomaže da se u svakome od nas usade vrednosti solidarnosti i inkluzivnosti koji se u osnovi temelja EU. Želim vam da pobedite na sportskim terenima, ali i da budete pobednici u životu.

Posebni gosti otvaranja bili su i učenici škole za decu sa oštećenim vidom „Veljko Ramadanović“, koji su zajedno sa gostima i prijateljima Igara učestvovali u „trci prijateljstva“. Ova trka izazvala je posebne emocije i ispraćena je gromoglasnim apluzom dece koja su bila u publici. U kulturno zabavnom programu učestvovali su Goca Tržan, horovi „Čarolija“ i „Kruna od nota“, plesna grupa „Impuls“, predstavnice Čirliding saveza Srbije, Apatinske mažoretkinje, a himnu Srbije otpevala je Danica Krstić.

Učesnike 10. sezone Dunav osiguranje Sportskih igara mladih očekuje Državno finale od 10. do 18. jula u Banji Ždrelo. Međunarodna završnica i druženje dece regiona, tradicionalno, održaće se u Splitu od 19. avgusta.