Peti rođendan najlepše sportske priče u Srbiji

Magija Igara osvojila je i Srbiju. Ponosni smo na decu Srbije, ali i na decu regiona koja su zavolela Igre.

Peti rođendan najlepše sportske priče u Srbiji

sre, 14. novembar 2018.


Kada je pre 22 godine, tada osamnaestogodišnji Zdravko Marić u Splitu entuzijastično pokrenuo manifestaciju Sportske igre mladih, s ciljem da usreći decu i promoviše druženje, sport, fer-plej i zdrav način života, sigurno nije ni sanjao da će Igre vremenom prerasti u najveću manifestaciju amaterskog sporta u Evropi, priznatu od Međunarodnog olimpijskog komiteta, koja će okupiti preko 1,5 milion učesnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. No, kada nešto radite iz ljubavi, pogotovo iz ljubavi prema deci, u svaki vaš potez umeša se pomalo magije, pa je ovakav ishod zapravo jedino moguć.

Stranice ove prelepe priče, započete pre nešto više od dve decenije, nastavili smo da ispisujemo i u 2018. godini, a u tome nam je pomoglo preko 170.000 dece i mladih iz 220 gradova širom regiona u kojima su Igre zablistale.

I Igre u Srbiji, koje su ove godine proslavile 5. rođendan, oborile su sve rekorde po broju takmičara i učesnika: trajale su 97 dana, a naš Karavan radosti i prijateljstva prešao je za to vreme preko 18.000 kilometara. Ponovo smo uspeli da napravimo pravu putujuću čaroliju, a vrednosti koje promovišemo naišle su na veliko interesovanje i podršku kako kod dece, tako i kod nastavnika, sportskih radnika i medija.

Naš Karavan radosti i prijateljstva posetio je Požarevac, Petrovac na Mlavi, Zaječar, Sokobanju, Zlatibor, Valjevo, Sremsku Mitrovicu, Novi Sad, Kikindu, Zrenjanin, Novi Pazar, Prijepolje, Čačak, Irig, Pančevo, Kuršumliju, Vranje, Kraljevo i Kragujevac. Čaroliju Igara, naravno  i ove godine su osetila i deca Beograda.

Ponosni smo na svako dete koje smo upoznali na putu od Subotice do Vranja, a bilo ih je na desetine  hiljada. Svi oni su došli da se druže sa nama, da se igraju i uživaju u uzbudljivim takmičenjima u  deset sportskih disciplina: malom fudbalu, odbojci na pesku, uličnom basketu, rukometu, odbojci, igri između dve vatre, stonom tenisu, tenisu, atletici i šahu.

Pobednici Državnog prvenstva SIM Srbije u svim sportovima predstavljali su našu zemlju na Velikom međunarodnom finalu, koje se po tradiciji održava u prelepom Splitu. Tamo je ovog leta više od 1.100 takmičara iz tri države, uživalo u mini-letovanju, druženju, zabavi i novim poznanstvima.

Naša delegacija na regionalnom finalu brojala je 310 članova, malih SIM šampiona, trenera i gostiju. S ponosom ističemo da smo osvojili najveći broj medalja i čestitamo od srca SIMovcima iz Hrvatske kojima je u ukupnom plasmanu pripalo prvo mesto. No, medalje i rang liste u SIM porodici nisu prioritet, jer mi pobedničko postolje uvek ustupamo hiljadama dečjih osmeha i ljubavi koja nas sve povezuje i predvodi gde god da se zaputimo.

Pružamo vam ruku prijateljstva i pozivamo vas da i u 2019. godini zajedno krstarimo regionom, obaramo rekorde i rušimo granice, da nemoguće pretvaramo u izvodljivo, a nestvarno u stvarno. Sva deca ovog sveta zaslužuju da za njih učinimo najmanje toliko.